Comunicat presa post-eveniment Punti catre speranta

cropped-banner_sus.jpg

 

Ziua Internaţională a Refugiaţilor, celebrată de Fundaţia Scheherazade  printr-un concert multicultural

Bucureşti, 19.06.2015: Fundaţia Scheherazade, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Imigrări (I.G.I.), Ministerul Afacerilor Externe, Primăria Municipiului Bucureşti a sărbătorit Ziua Internaţională a Refugiaţilor ieri, 18 iunie a.c. printr-un concert inedit, cu influenţe din folclorul românesc, jazz şi muzică orientală din Iran şi Siria. Cu această ocazie, Fundaţia Scheherazade a lansat proiectul “Punţi către speranţă – acces la servicii sociale de calitate pentru solicitanţi de azil şi persoane cu o formă de protecţie în România”. 

În prezenţa autorităţilor guvernamentale, a corpului diplomatic şi a organizaţiilor non-guvernamentale, copii din Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil au susţinut un program artistic de poezii şi cântece, continuat cu un moment muzical prezentat de trei artişti internaţionali: Mehdi Aminian din Iran, Alexandru Arcuş din Moldova și Mohamad Zatari din Siria. Mehdi Aminian este unul dintre imigranţii care îmbină tradiţiile şi experienţele artistice personale cu muzicile româneşti de provenienţă folclorică. Fundaţia Scheherazade s-a bucurat şi de prezenţa mai multor Ambasade şi Consulate precum Bosnia, Slovenia, Georgia, Muntenegru, Bulgaria, Japonia, Palestina,  Venezuela, Algeria, Mexic, Cehia, Kazahstan, Germania, Coreea, Franţa, Iordania, Brazilia, Indonezia şi Vietnam.

Proiectul finanţat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG România îşi doreşte să fie un context de apropiere a publicului larg de refugiaţi şi de poveştile lor. De asemenea, îşi propune să contribuie la îmbunătățirea accesului la servicii sociale de bază şi de calitate pentru 150 de migranți vulnerabili (solicitanți de azil şi beneficiari ai unei forme de protecție în România). Accesul la serviciile sociale ale acestui grup e îngreunat de deficienţele privind monitorizarea cazurilor, centralizarea datelor, utilizarea de instrumente adecvate, rigiditatea legislative şi barierele de comunicare. Colaborarea cu IGI și DGASMB garantează o abordare de succes şi corespunzătoare standardelor de calitate.

Activităţile principale vizează dezvoltarea unui program de asistență și furnizare de servicii sociale adaptate, bazat pe o evaluare a nevoilor beneficiarilor și serviciilor insuficient acoperite; informarea și formarea personalului din instituții publice care lucrează cu persoane din grupul țintă. De asemenea, pe parcursul proiectului vor fi derulate activități de integrare prin artă, conservarea identității culturale și conexiuni cu comunitățile de origine din România, precum și schimb de bune practici și transfer de experiență cu organizații publice și nonprofit din Norvegia.

România a înregistrat anul trecut 1.506 cereri de azil – conform statisticilor de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Cu un număr de 614 cereri de azil, cei mai mulți solicitanţi de azil sunt de origine siriană, fiind urmați de solicitanți de origine irakiană, iraniană și palestiniană.  Un număr de 713 de persoane au primit statut de refugiat sau o altă formă de protecţie, cei mai mulți provenind din Siria. Între 1 ianuarie – 31 mai 2015, un număr de 719 persoane au solicitat azil, dintre acestea, 343 provenind din Siria, 120 din Irak și 21 din Ucraina.

Despre Fundaţia Scheherazade  

Fundația Scheherazade a fost înființată în anul 2007 și este o organizație neguvernamentală, apolitică, nonprofit, care în momentul de față joacă un rol active pe scena vieții publice din România, sprijinind și pledând pentru drepturile copiilor și tinerilor dezavantajați.

Misiunea Fundaţiei Scheherazade este de a ajuta copiii din toate mediile, indiferent de rasă, religie sau sex, prin construirea de parteneriate stabile şi durabile cu Guvernul, sectorul privat şi societatea civilă.

Fundația Scheherazade, care se dedică îmbunătățirii serviciilor medicale, promovării dreptului la viață și susținerii protecției copilului, crede cu tărie că succesul vine dintr-o comunicare constructivă a ideilor, aspirațiilor, convingerilor și problemelor. Cele mai importante proiecte ale fundației sunt: Renovarea Spitalului de Copii ”Marie Curie”; Renovarea Ambulatoriului pentru Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța; Campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Spitalului ”Sfânta Maria” din Iași; Proiectul ”Un drum în viață: Bucșani – între București și Europa! Servicii sociale pentru copii și tineri din mediul rural din județul Giurgiu”.

Pentru mai multe detalii vă invităm să ne contactaţi:

Andreea Prisăcariu – Specialist Comunicare si Obţinere Fonduri

Fundaţia Scheherazade

andreea.prisacariu@fundatiascheherazade.ro

Str. Roma 38, Sector 1, Bucureşti

Tel: +40 720 014 898, Fax: +40 21 2312895

www.fundatiascheherazade.ro

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org