Comunicat presă: Fundația Scheherazade promovează diversitatea și multiculturalismul în 
cadrul galei dedicate refugiaților din România

 

cropped-banner_sus

 

Fundația Scheherazade promovează diversitatea și multiculturalismul în
cadrul galei dedicate refugiaților din România 

București, 8 aprilie 2016: Fundația Scheherazade a organizat, pe data de 7 aprilie 2016, la Restaurantul Diplomat, ora 19:00, o gală de caritate în sprijinul refugiaților din România. Evenimentul este parte din proiectul “Punți către speranță – acces la servicii sociale de calitate pentru solicitanţi de azil şi persoane cu o formă de protecţie în România” și se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Imigrări (I.G.I.) și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (D.G.A.S.M.B). Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Gala Scheherazade a fost susținută de ambasadorii: Israelului, Italiei, Franței, Pakistanului, Qatarului, Iordaniei, Republicii Moldova, Indoneziei, Nigeriei, Germaniei precum și de miniștrii, consilieri prezidențiali, parlamentari, secretari de stat și membri ai Consiliului European, Departamentul Cultură, Patrimoniu și Diversitate.

”Prin intermediul Programului de Integrare coordonat de Inspectoratul General pentru Imigrări, autoritățile române depun toate eforturile pentru acordarea de sprijin acestor persoane în nevoie. Cu toate acestea, contribuția organizațiilor neguvernamentale este esențială, în special în privința cazurilor speciale, care includ persoanele care au un potențial redus de autoîntreținere, cum sunt minorii neînsoțiți, femeile însărcinate, familiile monoparentale cu copii minori, persoanele cu dizabilități, persoanele care au atins vârsta pensionării şi nu beneficiază de pensie, victimele traficului de persoane sau ale unor forme grave de violență fizică, psihologică sau sexuală. Dacă ne complementăm acțiunile, putem fi eficienți. De aceea, proiectul Fundației Scheherazade „Punți către speranță” reprezintă un model de cooperare în demersurile destinate integrării solicitanților de azil din România” –  a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Strategice din Ministerul Afacerilor Externe, Daniel Ioniță. 

Fundația Scheherazade își dorește ca prin această gală caritabilă să vină în ajutorul refugiaților și să atragă atenția asupra problematicii integrării și adaptării lor în societatea românească, având în vedere obiectivele și responsabilitățile asumate în cadrul european de către România.
”România este o societate multietnică și multiculturală, iar asta se vede prin cele 22 de minorități care trăiesc în diferite părți ale țării. Prin urmare, autoritățile române sunt angajate în a-și oferi contribuția în dezvoltarea socială și culturală în ceea ce privește construirea respectului reciproc pentru toți cetățenii, indiferent de religia, etnia și cultura lor. Tocmai această viziune progresivă face ca România să dobândească competențele interculturale dorite, care ne permit tuturor să trăim împreună, în ciuda diferențelor culturale. Veți găsi oameni de diferite naționalități, din toate colțurile lumii, care au venit aici și au decis să devină parte a societății românești, contribuind în egală măsură la progresul și dezvoltarea României. Aici aș vrea să îmi arăt recunoștința față de poporul român pentru bunăvoința și toleranța față de minorități, imigranți și noi cetățeni. Însăși prezența mea alături de alți străini care au ales să traiască în România, ca expați sau ca cetățeni români, este o dovadă a acestei credințe, a declarat Wajiha Haris, președinta Fundației Scheherazade.

Conform datelor anuale primite de la Inspectoratul General pentru Imigrări, numărul persoanelor care au solicitat azil în România, în 2015, a scăzut. Dacă în 2014, 1.506 persoane solicitau azil, anul trecut au fost depuse doar 1.266 de cereri.  Majoritatea celor care au depus o cerere de azil în 2015, pentru prima data, sunt de origine siriană (541), irakiană (214) și afgană (96). Dacă în 2014, persoanele afgane se aflau pe locul al doilea la numărul de solicitări de azil în România, anul trecut numărul cererilor acestora a scăzut semnificativ, în timp ce numărul persoanelor de origine irakiană care cer azil a crescut.
Despre Fundaţia Scheherazade
Fundația Scheherazade, înființată în anul 2007, se dedică îmbunătățirii serviciilor medicale, promovării dreptului la viață și susținerii protecției copilului. Cele mai importante proiecte ale fundației sunt: renovarea Spitalului de Copii ”Marie Curie”; renovarea Ambulatoriului pentru Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța; campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Spitalului ”Sfânta Maria” din Iași; proiectul ”Un drum în viață: Bucșani – între București și Europa! Servicii sociale pentru copii și tineri din mediul rural din județul Giurgiu”; proiectul “Punți către speranță – acces la servicii sociale de calitate pentru solicitanţi de azil şi persoane cu o formă de protecţie în România”.

Pentru mai multe detalii vă invităm să ne contactaţi:
Andreea Prisăcariu – Specialist Comunicare
Fundaţia Scheherazade
andreea.prisacariu@fundatiascheherazade.ro
Str. Roma 38, Sector 1, Bucureşti
Tel: +40 720 014 898, Fax: +40 21 2312895
www.fundatiascheherazade.ro

 

 

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org şi www.fondong.fdsc.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014