Comunicat presă: Fundația Scheherazade promovează diversitatea și multiculturalismul în cadrul galei dedicate refugiaților din România

 

cropped-banner_sus

 

Fundația Scheherazade promovează diversitatea și multiculturalismul în cadrul galei dedicate refugiaților din România 

București, 7 aprilie 2016: Fundația Scheherazade organizează, pe data de 7 aprilie 2016, de la ora 19:00, la Restaurantul Diplomat, o gală de caritate în sprijinul refugiaților din România. Evenimentul este parte din proiectul “Punți către speranță – acces la servicii sociale de calitate pentru solicitanţi de azil şi persoane cu o formă de protecţie în România” și se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Imigrări (I.G.I.) și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (D.G.A.S.M.B). Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. 

Proiectul “Punţi către speranţă – acces la servicii sociale de calitate pentru solicitanţi de azil şi persoane cu o formă de protecţie în România” îşi propune să contribuie la îmbunătățirea accesului la servicii sociale de bază şi de calitate pentru 150 de imigranți. Accesul la serviciile sociale ale acestui grup este îngreunat de deficienţele privind monitorizarea cazurilor, centralizarea datelor, utilizarea de instrumente adecvate, rigiditatea legislativă şi barierele de comunicare. Colaborarea cu IGI și DGASMB garantează o abordare de succes şi corespunzătoare standardelor de calitate. Printre serviciile prevăzute în proiect se numără: consiliere și asistență socială; suport educațional pentru copiii beneficiari ai unei forme de protecție și solicitanți de azil, recuperare școlară, educație non-formală, servicii destinate creșterii accesului pe piața muncii, inclusiv prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale.

România este o societate multietnică și multiculturală, iar asta se vede prin cele 22 de minorități care trăiesc în diferite părți ale țării. Prin urmare, autoritățile române sunt angajate în a-și oferi contribuția în dezvoltarea socială și culturală în ceea ce privește construirea respectului reciproc pentru toți cetățenii, indiferent de religia, etnia și cultura lor. Tocmai această viziune progresivă face ca România să dobândească competențele interculturale dorite, care ne permit tuturor să trăim împreună, în ciuda diferențelor culturale. Veți găsi oameni de diferite naționalități, din toate colțurile lumii, care au venit aici și au decis să devină parte a societății românești, contribuind în egală măsură la progresul și dezvoltarea României. Aici aș vrea să îmi arăt recunoștința față de poporul român pentru bunăvoința și toleranța față de minorități, imigranți și noi cetățeni. Însăși prezența mea alături de alți străini care au ales să traiască în România, ca expați sau ca cetățeni români, este o dovadă a acestei credințe, a declarat Wajiha Haris, președinta Fundației Scheherazade.

Conform datelor anuale primite de la Inspectoratul General pentru Imigrări, numărul persoanelor care au solicitat azil în România, în 2015, a scăzut. Dacă în 2014, 1.506 persoane solicitau azil, anul trecut au fost depuse doar 1.266 de cereri.  Majoritatea celor care au

depus o cerere de azil în 2015, pentru prima data, sunt de origine siriană (541), irakiană (214) și afgană (96). Dacă în 2014, persoanele afgane se aflau pe locul al doilea la numărul de solicitări de azil în România, anul trecut numărul cererilor acestora a scăzut semnificativ, în timp ce numărul persoanelor de origine irakiană care cer azil a crescut.

La eveniment și-au anunțat prezența ambasadorii: Israelului, Franței, Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Iordaniei, Qatarului, Ungariei, Palestinei, Japoniei, Italiei, Republicii Moldova, Indoneziei, Irlandei, Pakistanului, precum și miniștrii, secretari de stat și demnitari.

Despre Fundaţia Scheherazade  

Fundația Scheherazade a fost înființată în anul 2007 și este o organizație neguvernamentală, apolitică, nonprofit, care în momentul de față joacă un rol activ pe scena vieții publice din România, sprijinind și pledând pentru drepturile copiilor și tinerilor dezavantajați.

Misiunea Fundaţiei Scheherazade este de a ajuta copiii din toate mediile, indiferent de rasă, religie sau sex, prin construirea de parteneriate stabile şi durabile cu Guvernul, sectorul privat şi societatea civilă.

Fundația Scheherazade, care se dedică îmbunătățirii serviciilor medicale, promovării dreptului la viață și susținerii protecției copilului, crede cu tărie că succesul vine dintr-o comunicare constructivă a ideilor, aspirațiilor, convingerilor și problemelor. Cele mai importante proiecte ale fundației sunt: Renovarea Spitalului de Copii ”Marie Curie”; Renovarea Ambulatoriului pentru Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța; Campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Spitalului ”Sfânta Maria” din Iași; Proiectul ”Un drum în viață: Bucșani – între București și Europa! Servicii sociale pentru copii și tineri din mediul rural din județul Giurgiu”, Proiectul ”Punți către speranță – acces la servicii sociale de calitate pentru solicitanți de azil și persoane ce au primit o formă de protecție în România”.

Pentru mai multe detalii vă invităm să ne contactaţi:

Andreea Prisăcariu – Specialist Comunicare

Fundaţia Scheherazade

andreea.prisacariu@fundatiascheherazade.ro

Str. Roma 38, Sector 1, Bucureşti

Tel: +40 720 014 898, Fax: +40 21 2312895

www.fundatiascheherazade.ro

 

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org şi www.fondong.fdsc.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014